Parohia Sf. Maria din Dearborn – 90 ani de activitate!

            Parohia greco-catolică Sfânta Maria din orăşelul american Dearborn, statul Michigan, a marcat la data de 17 septembrie a.c., 90 de ani în activitatea pastoral-misionară a nenumăratelor valuri de români emigraţi pe partea de apus a Atlanticului.

Evenimentul a crescut în importanţă prin prezenţa în mijlocul comunităţii a Preasfinţiei Sale John Michael Botean, condus în procesiunea dinaintea Sfintei Liturghii de către un grup de Cavaleri ai lui Columb (Knights of Columbus „Fr. Maurice Veryser” Council 13810). Alături de preasfinţia sa, la Sfânta Liturghie arhierească au concelebrat Pr. Dr. Vicar General Iuliu Muntean, Pr. Ionel Maier şi subsemnatul.

P.S. Botean – scuzându-se pentru greutatea de a expune un mesaj profund în limba română, a transmis celor prezenţi un mesaj ziditor în limba engleză pe marginea Evangheliei citite în Sâmbăta de după Înălţarea Sfintei Cruci. A fost pusă în antiteză prezenţa omului în mijlocul comunităţii creştine – atât de limitată temporal, şi constanţa harului inepuizabil al lui Dumnezeu ce lucrează în fiecare generaţie, până la sfârşitul veacurilor.

În acelaşi cadru festiv, după celebrarea euharistică a avut loc şi lansarea de carte a Pr. Dr. Petru Stînea – Istoria Bisericii Greco-Catolice Române din Statele Unite ale Americii (1903-2016), prezentarea cărţii fiind făcută de către Dl. Ştefan Străjeri (autor al cărţii „Românii Americani de la Marile Lacuri”) în faţa unei audienţe modeste, tulburată probabil de vremea tomnatică.

Ziua a continuat cu un picnic organizat de către membrii comunităţii Sf. Maria pentru toţi cei care i-au trecut pragul cu ocazia acestei sărbători.

———–

            Primii paşii de înfiinţare ai parohiei Sf. Maria au fost făcuţi de emigranţii greco-catolici români atraşi în sud-vestul Detroitului de către uzinele lui Henry Ford. Aceştia, în Ajunul Crăciunului din anul 1924, apelează la preotul Alexandru Pop – parohul bisericii Sf. Ioan Botezătorul din Detroit, să îi ajute în organizarea unei parohii. După constituirea unui „comitet de iniţiativă”, cererea le este aprobată de către Michael James Gallagher, episcopul romano-catolic de Detroit, fiind înfiinţată Misiunea Catolică Română de rit bizantin din Dearborn. În Septembrie 1926 a avut loc sfinţirea modestului locaş de cult închinat Fecioarei Maria. Până în anul 1937, nevoile liturgice ale misiunii au fost administrate şi de către preoţii: Liviu Fogaş şi Teofil Popovici.

În anul 1937, comunitatea s-a bucurat de venirea unui nou păstor: pr. George Pop, care însă va rămâne paroh pentru o scurtă perioadă de timp, fiind numit administrator parohial la biserica din Detroit, în locul răposatului preot Liviu Fogaş. Până în anul 1952, pr. Pop a suplinit şi misiunea Sf. Maria, an în care Congregaţia pentru Biserica Orientală din Roma îl recomandă Arhiepiscopului de Detroit pe pr. Iuliu Aron. Instalarea părintelui Aron în biserica din Dearborn, a avut loc la data de 27 Aprilie 1952, unde a rămas până în anul pensionării, 1994. După retragerea Pr. Aron, până la numirea noului paroh, serviciile religioase au fost suplinite de către Pr. Mike Kirilă (paroh în Detroit), urmat de către: Pr. Mircea Clineţ (1994-1997), Pr. Emmanuel Samayoa (1997-2000), Pr. Gheorghe Opriş (2000-2014), şi subsemnatul (2014-prezent).

Instalarea flagelului roşu, închiderea graniţelor şi sistemul de vize atât de greu acordate după 1989 pentru cetăţenii fostului bloc comunist de către Statele Unite, a făcut ca numărul de emigranţi către tărâmul american să scadă exponenţial, acest lucru resimţindu-se şi în rândul comunităţilor religioase. Numărul vorbitorilor de limbă română ai parohiilor de pe teritoriul american păleşte cu trecerea timpului; lipsa şcolilor şi a educaţiei în limba română elevată a dus la păstrarea arhaismelor şi regionalismelor în diversele comunităţi, foarte influenţate însă de cultura americană.

Rămânem optimişti faţă de misiunea încredinţată şi cu speranţa unei cât mai bune colaborări a comunităţilor româneşti de pe continentul nord-american. Mai presus de stindardele acestei lumi, purtăm pe umeri stindardul suprem – Crucea Domnului, întăriţi de Spiritul Sfânt şi mijlocirea Mamei noastre cereşti.

 

Pr. Cristian Laslo
Dearborn, Michigan
18 Septembrie 2016

 

Fotografii © Anna Lisa Fedor

 

Comments

Leave a Reply